"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 21 май 2018 г.

КАК ДА СИ СГОТВЯ СУПА?

В моята зона, готвя два вида супа, единия вид е зеленчукова, която броя за БВ, другия вид е супа от бульон, който не броя, добавям си пълнежче, ще обясня поотделно и за двете как ги готвя, много е лесно.

Първо ще разкажа за зеленчуковите супички, които обожавам зимата горещи с люто пиперче, лятото студени и разхлаждащи :)
Решавам от какво ще готвя зеленчукова супа, дали ще е крем супа, или няма да я пасирам. Ако ще правя крем супа, режа зеленчуците на едро, Ако няма да пасирам, ги режа на по дребни кубчета, за да се разпределят по равномерно, а и е по -приятно за ядене. 
И при двата варианта трябва да си засечете от кой зеленчук, по колко блока ще сложите в тенджерката. Аз имам една тетрадка, в която си записвам всичко което готвя, защото се забравя, и после съм се чудила колко блока сложих в пустата супа :) Обикновено изглеждат драсканиците ми така

  
 Имам и разпечатана таблицата, за да мога да се консултирам по колко грама е всеки блок, ако случайно ми изветрее мозъка, и забравя :)
Слагам супата да се вари, без мазнина, но с много подправки, които всички у дома обичаме, вода, бульон. Когато е готова, и поизстинала, си я претеглям, като или я прехвърлям в друг съд, или в тенджерката направо, имам си ги записани повечето съдове колко грама тежат. Ако супата тежи 2400гр. чисто, а съм вложила 8 блока зеленчук, 2400 деля на 8, и получавам колко е един БВ от тази супа, в случая 300гр. т.е. тази супа е 300гр. за БВ. Остава да се балансира с протеин и мазнина, и да се похапне. Това е, нищо кой знае колко сложно, нали :)

Супата от бульон която правя е още по лесна. Казвам от бульон, защото може да се направи от всякакъв бульон, но я правя предимно от пилешки или пуешки.
Когато имам кости с месце, задължително ги варя, обирам месото за протеин, а бульона на супа, или в ястията. Взимам част от бульона, понякога го разреждам с вода, когато е много силен, или е малко, а искам да направя повече супа. В този бульон режа на ситно малко лук, малко чушка, може и малко морков, по няколко кръгчета от всичко, така, само за вкус, овкусявам с подправки и ги слагам да се сварят. Когато са нарязани много на ситно, те се сваряват много бързо. После го застройвам с белтък и кисело мляко, и оцет разбира се, за да не се пресече. С цяло яйце става по добре и вкусно, но аз предпочитам да си изям жълтъците на омлет. И супата е готова. 
Понякога пускам в бульона да се свари един два картофа цели, от които после мога да нарежа в купичката на всеки поотделно по блок, или половина. Също добавям допълнително варен овес или варен нахут, и разбира се, добавям от вареното месо, по колкото грама желая. Ако искам , мога да добавя само блок, ако искам три, това й е удобното на тази супа, контролираш протеините и въглехидратите в нея по всяко време, а си сготвил само един бульон. 
Сипвам на всеки от бульона, добавям колко блока протеин искам, колкото блока въглехидрат искам, колкото блока мазнина искам, разкош :)
По същия начин правя супа топчета. Във вода с малко лук, чушка, подправки, варя топчетата, застройвам я пак с белтък и кисело мляко, и после добавям овес, картоф, нахут, кой каквото иска.
Съвет - не варете овеса в супата, променя вкуса, но не към добро. Негов добър заместител са триците, ако нямате сварен овес, а искате да сложите нещо такова на супата, триците ще ви улеснят, за една минутка да поврят, и са готови.   

Надявам се да съм била полезна :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар