"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

неделя, 20 май 2018 г.

ТИКВИЧКИ "ДОЛМА"

тиквички 720гр.                         3 БВ
домати 240гр.                             1 БВ
лук стар 160гр.                           1 БВ
овесени трици 2с.л.                    1 БВ
кайма 270гр.                                9 БП

Т.к. живея близо до турската граница, често отскачаме с приятели до съседния малък град, на съботния зеленчуков пазар, който е мноого изобилен. Отдавна гледам тиквичките долма, както турците наричат всички зеленчуци, които ползват за пълнене, но все не ми остават ръце да купя няколко, и да си ги зонирам. Най-накрая си купихме 6, горе долу еднакви тиквички, за да ги пробваме. Ето какво сътворихме с моята майка.
Първо, одрязах на една тиквичка капачето, и я издълбах с уредчето за дълбаене на топчета, с него не се чупи тиквичката. Остъргах добре стените. Издълбах малко и капачето. Претеглих издълбаната тиквичка, излезе 100гр, затова реших да я броя за половин блок въглехидрат. След известно колебаене, реших да напълня всяка тиквичка с 2 блока кайма, тиквичките са общо 3 БВ, каймата ще бъде 9 БП, за да ми е по-лесно за смятане, реших в каймата да добавя 3 БВ, така тиквичките ще бъдат 6 БВ 9 БП, т.е. всяка тиквичка ще е 1 БВ и 1.5 БП, а ДВЕ тиквички ще бъдат 2 БВ и 3 БП, при тази комбинация, ще има място за супа, салата, плод или друг въглехидрат по избор. 
Другите въглехидрати, с които овкусих каймата, са блок стар лук, блок домати пресни и блок овесени трици. Всичко нарязахме на ситно и объркахме добре с каймата. Овкусихме каймата с черен пипер, чубрица, малко кимион, сол, магданоз дръжки,индийско орехче, забележете - джоджен, той е много важен, придава свежест и дъх на лято. Също много важно - посолете вътрешноста на всяка тиквичка, точно преди да я напълните с каймата.
Готовата кайма, претеглете и разделете на шест. Напълнете всяка тиквичка с 1/6 от сместа. Ако не се побира, не се притеснявайте, няма да се разпадне. Подредете тиквичките в подходяща тавичка, налейте малко водичка, и печете на силна фурна до готовност. 
Ако сервирате порция от две тиквички, ще трябва да добалансирате с 3 блока мазнина, и още един блок въглехидрат.
Това което издълбахме от тиквичките също оползотворихме :) вътрешността излезе около 500гр, и я сварихме на супа, заедно с грах, зелен боб, моркови, лук, овесени трици, сушени гъби и пилешки бульон. Получи се много вкусна супа, и с нея си добалансирахме въглехидрата към тиквичките :)
Определено ще си купя пак такива тиквички, много ми харесаха, на мен, на вкус ми допадат повече от обикновенните :)














    

Няма коментари:

Публикуване на коментар