ПАЙ "НИКИ"
8 БПВМ
Нахут суров накиснат 240гр. 6 БВ
кисело мляко 220гр 1 БПВ
замразен спанак 450гр. 0,3 БВ
лук стар 90гр. 0.7 БВ
яйца 2 бр. 2 БП
сирене 100гр. 2 БП
извара 150гр. по етикет 3 БП
сусам смлян 24гр. 8 БМ
1с.л. сух джоджен, 1с.л. сухо чили, 1/2с.л. сух тарос/естрагон, 1 ч.л. пушен червен пипер, може и без него, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат.
Нахута се накисва във вода за 24 часа, мери се след накисването. Нахута се смила с яйцата и млякото. Спанака се размразява и малко се поотцежда, намачква се с вилица. Към него се прибавят по реда на изброяването, нарязания на ситно лук, сиренето натрошено на ситно, изварата, сусама, подправките, и накрая нахутената смес. Пече се в голямата правоъгълна тава на делимано , която е около 35/22. Дънцето се маже с гхи. Пече се около 40 минути на 200гр. без вентилатор, в предварително загряла фурна.
Пая се реже на осем парчета, всяко парче е балансирано , и е 1 БПВМ.
Да ви е сладко!
Рецептата е на моята скъпа приятелка Ники, която пише най красивите български хайку, ето едно от любимите ми:
Пресича пътя ми светулка
в края на лятото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар