"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 17 март 2018 г.

Пай “Ники”

ПАЙ "НИКИ"
8 БПВМ

Нахут суров накиснат 240гр.              6 БВ
кисело мляко 220гр                             1 БПВ
замразен спанак 450гр.                        0,3 БВ
лук стар 90гр.                                        0.7 БВ
яйца 2 бр.                                               2 БП
сирене 100гр.                                         2 БП
извара 150гр. по етикет                        3 БП
сусам смлян 24гр.                                  8 БМ
1с.л. сух джоджен, 1с.л. сухо чили, 1/2с.л. сух тарос/естрагон, 1 ч.л. пушен червен пипер, може и без него, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат.

Нахута се накисва във вода за 24 часа, мери се след накисването. Нахута се смила с яйцата и млякото. Спанака се размразява и малко се поотцежда, намачква се с вилица. Към него се прибавят по реда на изброяването, нарязания на ситно лук, сиренето натрошено на ситно, изварата, сусама, подправките, и накрая нахутената смес. Пече се в голямата правоъгълна тава на делимано , която е около 35/22. Дънцето се маже с гхи. Пече се около 40 минути на 200гр. без вентилатор, в предварително загряла фурна.
Пая се реже на осем парчета, всяко парче е балансирано , и е 1 БПВМ. 
Да ви е сладко!

Рецептата е на моята скъпа приятелка Ники, която пише най красивите български хайку, ето едно от любимите ми:

Пресича пътя ми светулка
в края на лятото. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар