"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

събота, 23 септември 2017 г.

ТИКВЕН КЕКС

късно лято
първото пожълтяло листо 
ми заприлича на пеперуда
Николина Рачева


ТИКВЕН КЕКС  
12 БВ
вложените блокове са малко повече, но са достатъчно малко, за да могат да бъдат пренебрегнати, а са нужни за цялостния вкус и консистенция на сладкиша


тиква 840гр.                      6 БВ
нахут 240гр.                      6 БВ
Два белтъка, едно яйце, 100гр. кисело мляко - това са блокове , които ще пренебрегна, и няма да броя.
Бакпулвер, щипка сол, 1 препълнена к.л. подправка за тиквен пай (канела върши сущата работа) 2ч.л. стевия лукс течна, 50-ина мл.вода.
Сложих 120гр. нахут да се кисне във вода от предния ден, на следващия вече е 240гр. Смлях го заедно с яйцата, киселото мляко и водата в нутрибулета (с блендер или пасатор също става). Тиквата смлях с чопър. Смесих добре всички съставки, и изсипах в намаслената тавичка. Пекох на 250гр. в загрята фурна 20мин, после намалих на 200гр. и пекох още 15-ина. 
Не бързайте да вадите блата, оставете го да изстине в тавата.
 Получи се много мек, сочен и вкусен кекс, със вкус на тиквеник. Режа на 12 парчета, всяко парче трябва да се балансира с блок протеин и блок мазнина. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар