"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, И ЛЕКАРСТВОТО БЪДЕ ВАШАТА ХРАНА" ХИПОКРАТ

понеделник, 14 февруари 2022 г.

Лучен пай

ЛУЧЕН ПАЙ
24 БПВМ

Плънката вариант 1:
лук стар                        4и1/2 БВ
картофи варени                        3 БВ
пипер пресен или печен                   1/2 БВ
кашкавал                           6 БП
сирене                             6 БП
суджук или телешко варено               7 БП 
яйца 2бр.                                               2БП
мазнина 4ч.л.                                       12 БМ 
Чубрица, кимион на върха на ножа, мащерка, сол, индийско орехче.
                                       общо 8 БВ 21 БП 12 БМ
                                             
В мазнината и малко вода задушавам лука до омекване, като към лука прибавям и подправките. Прибавям нарязаните на кубчета тиквички и на дребно пипер, и задушавам и тях. Отделям в купа зеленчуците, и в същия тиган запържвам каймата с малко домати от консерва ( която не броя ) След готовност прибавям каймата към зеленчуците. Кашкавала смила с чопър, а краставичките нарязвам на кубчета, не трябва да са смлени, защото се губят в плънката и не се усещат. Варения картоф настъргвам. Смесвам всички съставки, и добавям две шепи нарязан магданоз. Обърквам добре.

Блата:
кисело мляко 200гр.                         1 БПВ
нахут суров накиснат 600гр.           15 БВ
белтъци 4бр.                                       2 БП
мазнина 4ч.л.                                     12 БМ
                              общо 16 БВ 3 БП 12 БМ    
пакетче бакпулвер, 2 равни ч.л. сол, 200мл вода, 1 ч.л. хлебна сода, 1 к.л. лимонтозу

Нахута се мери след като се е киснал във вода едно денонощие. 
Смесих всички съставки, и на части ги смлях с нутрибулет ( става и с пасатор, но трябва да се пасират фино ) 

Застлах с хартия за печене, голяма продълговата тава, като одрязох хартията така, че да се показва от ръбовете на тавата, за да мога после да извадя пая от тавата, хващайки хартията. За да полепне добре, и да не изгори бързо, намокрих хартията с вода. 
Взех 450гр. от сместа, и разстлах по дъното, за да се разпредели равномерно ударих дъното на тавата няколко пъти в плота. Пекох на 270гр. около 15 минути, най долу на фурната. Не е нужно блата да се изпича докрай, достатъчно е да се втвърди дотолкова, че да може да се намаже плънката.
След като се позапече, извадих тавата, разнесох равномерно плънката, след това, с лопатка, леко я побутвам в краищата, за да може там да се стече малко тесто. Отгоре разнасям с лъжица останалото тесто. Пека още около 20 минути, но намалям фурната на 250гр. и местя тавата на един ред нагоре. Когато блата порозовее от горе, пая е готов. 
Чакам го да поизстине, и хващам хартията от едната страна, а някой помощник от другата и вадим пая.
Режа на 12 парчета, всяко е 2 БПВМ. Когато е студен, парчетата могат да се прережат на триъгълници, и тогава ще имате парче от 1 БПВМ. Съветвам ви, ако ви се хапва я пая е още горещ, да нарежете само половината, другата , когато изстине напълно :)

Да ви е сладко :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар