ЗЕЛЕНЧУЦИ С МОРСКИ ДАРОВЕ
3 ПОРЦИИ, ВСЯКА Е 3 БПВМ
Морски дарове 9 блока 9БП
Тиквички 240гр. 1БВ
Морков 80гр. 1 БВ
Зелен фасул 180гр. 1 БВ
Лук стар 130гр. 1 БВ
Пресен пипер 240гр. 1 БВ
Овес или ечемик сварен 3 блока 3 БВ
Правя това ризото от миди, или скариди, когато имам калмари слагам и по блок калмари, най - вкусна става комбинация от трите вида морски дарове.
Ризото от скариди:
Обелвам скаридите и ги слагам в тенджерка с мазнина да се задушат за няколко минути. Вадя ги и на тяхно място слагам черупките. Истинския аромат е в тях. Сляд няколко минути, когато си пуснат аромата, ги вадя, и ги изхвърлям. В тази мазнинка задушавам нарязаните на ситно зеленчуци , като започвам от зеления фасул, който иска най - много готвене. Наливам и по малко пилешки бульон. Следват морковите и лука , заедно с подправките. Винаги слагайте подправките при лука. Запържвайки се в мазнината те отделят от аромата си и ястието ухае прекрасно. Следва пипера. Режа всички зеленчуци на малки кубчета, така с една вилица се взема от всичко и е много приятно.
Когато се сготвят всички зеленчуци прибавям сварения ечемик и доматите. Доливам бульон по малко, за да регулирам гъстотата. Разбърквам и задушавам още няколко минути под капак. Разпределям ястието в три чинии и добавям по 1/3 от скаридите, така всяка порция е 3 БПВМ.
По същия начин правя ризото от миди, разликата е че те се варят в тенджера без вода, почистват се от черупките. Бульона трябва да се прецеди през марля, защото може да има пясък. Ползвам от бульона за ризотото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар